Vörösszárnyú keszeg lett az év hala 2019-ben!

ISMERTETŐJEGYEK. KÖZEPESEN MAGAS, OLDALRÓL LAPÍTOTT TESTŰ HAL, HÁT- ÉS HASVONALA HASONLÓAN ÍVELT. HÁTÚSZÓJA, MELYBEN AZ OSZTOTT SUGARAK SZÁMA 8-9, A HASÚSZÓ ALAPJÁNÁL HÁTRÉBB KEZDŐDIK. FARKALATTI ÚSZÓJÁBAN 9-12 ELÁGAZÓ SUGÁR VAN. SZÁJA KICSI, FÖLSŐ ÁLLÁSÚ. SZEMGYŰRŰJE SÁRGÁSFEHÉR VAGY NARANCSOS, BENNE OLYKOR PICINY, VÉRPIROS PETTYEK LÁTHATÓK. PIKKELYEI ERŐSEK, SZÁMUK AZ OLDALVONALON 38-42. A NAGYOBB PÉLDÁNYOK ÚSZÓI – FŐKÉNT A FAROK- ÉS AZ ANÁLIS ÚSZÓ – ÉLÉNKPIROSAK. JÓL FEJLETT PÉLDÁNYAI 20-25, KIVÉTELESEN 30 CM HOSSZÚSÁGOT ÉRNEK EL. A HAZAI HORGÁSZREKORD 2,05 KG (1990).

KÖRNYEZET. ELSŐSORBAN ÁLLÓVÍZI HAL, LEGNÉPESEBB ÁLLOMÁNYAI A SEKÉLY TAVAKBAN ÉS VÍZTÁROZÓKBAN, AZ ELÖREGEDETT HOLTÁGAKBAN ÉS A MOCSARAKBAN ALAKULNAK KI. KISEBB SZÁMBAN A NAGYOBB FOLYÓK MÁRNA- ÉS DÉVÉRZÓNÁJÁBAN, ILLETVE A KIS FOLYÓK SÜGÉRZÓNÁJÁBAN IS MEGTALÁLHATÓ, DE TERMÉSZETESEN A NYUGODTABB VÍZRÉSZEKEN.

TÁPLÁLÉK. KISEBB CSAPATOKBAN JÁRVA KERESI TÁPLÁLÉKÁT A HÍNÁRFOLTOK SZÉLÉN VAGY A PART KÖZELÉBEN, TÖBBNYIRE A VÍZ FÖLSŐ RÉTEGÉBEN. PLANKTONSZERVEZETEK ÉS EGYÉB VÍZI GERINCTELENEK MELLETT JELENTŐS MÉRTÉKBEN FOGYASZT FONALAS ALGÁKAT, NÖVÉNYI HAJTÁSOKAT, RÜGYEKET ÉS MAGVAKAT.

SZAPORODÁS. ÁPRILISTÓL JÚNIUSIG, 15-18 FOKOS VÍZBEN SZAPORODIK. IKRÁIT A VÍZINÖVÉNYEK FELSZÍN KÖZELÉBEN LÉVŐ HAJTÁSAIRA RAKJA. AZ IKRASZEMEK ÁTMÉRŐJE 1-1,7 MM, SZÁMUK 100-200 EZER. A HÍMEK 2, A NŐSTÉNYEK 3 ÉVES KORBAN VÁLNAK IVARÉRETTÉ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük